Son yıllarda gerek dünyada, gerekse ülkemizde adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biridir “DEĞİŞİM”.Ülkelerin, hükümetlerin, yönetimlerin hatta ailelerin bile önemle üzerinde durması gereken doğru yönetilmesi gereken bir olgudur. Ekonomik değişim, siyasal değişim, Teknolojik değişim, Sosyal kültürel değişim, Ekolojik değişim, Demografik değişim, Organizasyonel değişim bu dinamiklerden sadece birkaçıdır.
- Global rekabetin artması
- Uluslararası entegrasyonların önem kazanması
- Bilgi ve iletişim teknolojisinde olan gelişmeler
- Malzeme yapısındaki gelişmeler
- Yeni teknolojik buluşlar
- Yeni oluşan pazarlardan pay kapma yarışı
- İnsan Kaynağının önem arz etmesi
- Müşterilerin bilinçlenmesi ve beklentilerinin artması
- Tüm pazarlarda standardizasyonun aynı seviye çekilmesi
- En ufak atölyeden en büyük holdinglere kadar tüm işletmeler; değişim olgusunu varlıklarını sürdürebilmek adına titizlikle ve büyük bir hassasiyetle yönetmeye çalışmaktadırlar.
- İşletmelerin organizasyon yapılarını güçlendirmek.
- Çağdaş yönetim yaklaşımlarının işletmelere entegrasyonunu sağlamak.
- Globalleşen dünyanın artan rekabet koşullarından işletmelerin güçlenerek çıkmasını sağlamak.
- İşletme randımanını ve çalışan verimliliğini en üst düzeye çıkartmak.
- İşletmelerin organizasyon yapılarını güçlendirmek.
- Çağdaş yönetim yaklaşımlarının işletmelere entegrasyonunu sağlamak.
- Globalleşen dünyanın artan rekabet koşullarından işletmelerin güçlenerek çıkmasını sağlamak.
- İşletme randımanını ve çalışan verimliliğini en üst düzeye çıkartmak.
- Bireylerin Mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olmak.
- Bireylerin Mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olmak.
Merhaba,
2009 yılında Faveo Eğitim & Danışmanlığı kurarken çok sevdiğim mesleğimle ilgili işyeri sahibi olmam sebebiyle yaşadığım mutluluğu daha dün gibi hatırlıyorum. Zaman çabuk geçiyor, ama ne mutlu ki zaman hızla geçerken hem kendim hem de şirketim büyük tecrübeler edinerek geliştik, profesyonelleştik ve Türkiye Ekonomisine yön veren 700’ü aşkın müşterimizle paydaş olduk. Geriye dönük baktığımda, kuruluşundan bu yana sektöre değer katacak birçok önemli projeyi, kurumsal ve mesleki yatırımları, kendi alanında söz sahibi, , uzmanlıklarının mutfağından gelmiş, Türkiye iş dünyasına değer katmış saygın eğitmen ve danışmanları, değerli paydaşları ve en önemlisi güzel dostlarımızı bu zaman dilimine sığdırdık. Her geçen gün de bu kazanımlarımızı artırmanın gururunu, mutluluğunu yaşamaya devam ediyoruz.
Faveo Ailesi olarak hedefimiz, sürekli kendimizi geliştirmek, geleceği, geçmişin yaşanmışlıklarından da dersler çıkartarak doğru kurgulamak ve bu doğrultuda sektöre bilgi ve tecrübelerimizi katma değer yaratacak şekilde sunmak oldu. Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu günümüzde, bilgiye ulaşmak artık geçmiş zaman dilimine göre çok daha kolaylaştı. Biz profesyoneller için önemli olan, bu bilgiyi en doğru şekilde kimden alacağımız ve bu bilgiyi işimizde katma değer yaratacak şekilde nasıl kullanacağımızdır. Ünlü yönetim bilimci ve danışman Peter Drucker “Dünya artık emek yoğun, malzeme yoğun , enerji yoğun değildir, bilgi yoğun olmaktadır” diyerek bilginin iş hayatında ne kadar önemli olacağını 2000’li yılların başında vurgulamış ve iş dünyasına aslında hedef vermiştir.
Türkiye’de bu hedefi dikkate alarak sanayi çağından bilgi çağına doğru 2000’li yıllardan itibaren geçiş yapmaya başladı. Türkiye sanayisi, bu süreci ayakta kalabilmek, global rakiplerine yetişmek ve hatta yeni dünya düzeninde kendisine ön sıralarda yer bulabilmek çabasıyla aslında hızlı geçirdi diyebiliriz. Ürettiğimiz ürün ve sunduğumuz hizmetlerle başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülke ile sürekli yarışmak durumunda kaldık. Bu süreçte ayrıca ülke olarak siyasi ve ekonomik krizlerle de mücadele ettik. Tüm bu olumsuzluklardan çıkış noktasını ise, Türk insanının vefasına, çalışkanlığına, sabrına, iyi niyetine bağladık. Bu krizlerde ayakta kalan ve büyüyen firmaları incelediğimizde ise, bize tecrübeli çalışanların yanı sıra profesyonelce kurulmuş ve yönetilmiş kurumsal sistemlerin de ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Kurumsal yönetim sistemi olan firmalar ve çalışanları, krizleri ve piyasa çalkantılarını minumum zararla atlatarak değişime uyum gösterdiler.
Firmalar için artık global rekabet ortamının olduğu yeni dünya düzeni, işletmelerimizi uluslararası platformda daha güçlü bir yapıya kavuşturmak için çalışanlarla ahenkli bir şekilde işleyen yönetim sistemleri kurmamızı mecbur kılmaktadır. İnsan odaklı sistemlerin başarıya ulaştığı bu yönetim modelleri ise, öncelikle firmaların gayret ve kararlılığı, sonrasında da profesyonel yönetim danışmanlarının bilgi ve tecrübesi ile ortaya çıkıyor. Firmaların geleceğinde çok önemli rol oynayan bu süreçte yola çıkacağınız danışmanlık firmasının kurum kültürünüzü anlaması, sizi iyi analiz etmesi ve güçlü yanlarınızı muhafaza edip geliştirmesi, gelişmesi gereken alanlarımızı da doğru stratejilerle yönlendirerek dünya ile entegrasyonunuzu başarılı bir şekilde yapılandırması gerekiyor.
Latincede “Yardım, Destek”anlamına gelen Faveo’yu kurarken akademik birikim ve kurumsal tecrübeleri birleştiren bir firma olmasını hedefleyerek yola çıktık. Yıllar bize ne kadar doğru bir hedefle yola çıktığımızı gösterdi ve ne mutlu ki bugün bu hedefimize 150 kişilik profesyonel Faveo Ailesi ile birlikte yüzlerce müşteri ve projeye ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli iş ortaklarımıza yeni iş ortakları ekleyerek hepimizin heyecan duyacağı yeni projelerle daha çok yol alacağımıza da gönülden inanıyorum.
Sevgi ve saygılarımla