Girişimci, toplumun gereksinim duyduğu, dolayısıyla talep edilebilir bir malı veya hizmeti bulup onu üretmeye girişen ve yaratıcılığı ile buna ön ayak olan kişidir. Zamanla ekonomik gelişme sürecine bağlı olarak, girişimci kavramı da bir takım değişikliklere uğramıştır. Girişimci olmak ve başarıyla bir işletmeyi yönetebilmek için girişimcinin belli karakteristiklerinin olması gerekir. Bu konuda yapılan araştırmalar da, başarılı kabul edilen girişimcilerin belli ortak karakteristiklerinin olduğu ortaya koymuştur. Başarılı girişimciler için farklı özellikler tanımlanmıştır.
Girişimci adaylarının da girişimde bulunmadan önce bu özelliklerin kendilerinde bulunduklarına emin olmalıdırlar. Aksi takdirde başarısızlığa zemin hazırlarlar.
Bunlar;
- Kendini tanıma
- Kendini motive etme
- Cesaret
- Özgüven
- Sabır
- Hızlı karar verme
- Tecrübe
- Bilgi
- Azim
- İstek
Girişimde bulunacak kişiler, hangi alanlarda bu yetkinliğini kullanacaklarını araştırmak ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirmek durumundadır.
Fakat özellikle Orta ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılan araştırmalarda; girişimcilerin mevcut işletmelerini % 43 oranında baba mesleklerine göre oluşturdukları saptanmış olup, 7 meslek grubunun ismini ön plana çıkartmıştır.
Bu gruplar;
% 21.67 ile esnaf,
% 20.91 ile tüccar
% 19.39 ile sanayici,
% 13.30 ile memur
% 9.88 ile çiftçi
% 9.12 ile de diğer meslekler (turizmci, müteahhit vb.) izlemektedir.
Herkes Girişimci Olabilir mi?
Halk arasında yalnız parası olanların girişimci olabildikleri konusunda oldukça yaygın, ancak yanlış olan bir düşünce vardır. Girişimci, kendi emeğini ve sermayesini kullanabileceği gibi, yapacağı anlaşmalarla farklı hizmetleri sahiplerinden de kiralayabilir. Girişimciler, dinamik, atılgan yapıları, yaratıcı güçleri ve iş bitirici nitelikleriyle, toplumun kaynaklarını üretime yönlendirebilirler. İnsanlar sahip oldukları bu girişimcilik ruhundan yararlanarak bağımsız çalışma hayallerini gerçekleştirmek veya yeteneklerini kanıtlamak ya da yaratıcılıklarını ortaya koymak amacıyla iş hayatına atılmaya karar verirler.
Sonuç olarak;
Girişimcilik, doğuştan bazı özellik ve beceriler gerektirir. Başarılı bir girişimci olabilmek için, doğru bir zamanlama, yeterli maddi imkânlar ve iş tecrübesi gerekir. Eğitim her alanda olduğu gibi, girişimcilikte de sihirli bir anahtardır. Kişiler aldıkları eğitimlerle iyi bir girişimci olma yolunda bilgi ve becerilerini artıracak ve o ana kadar fark etmemiş oldukları konulara duyarlılık kazanacaklar, girişimcilik becerilerini geliştirip pekiştireceklerdir.